Nagy őzlábgomba
Ásotthalmon találtuk ezt a nagy őzlábgombát (Macrolepiota procera)... Nagyon finom volt rántva! Csak a kalapja ehető, mivel a tönkje kemény és rostos. Kellemes dió illatú és ízű, édeskés.
We found this parasol mushroom (Macrolepiota procera) in Ásotthalom... It was delicious fried in bread crumbs! Only its cap is edible, because its stump is hard and filamentary. It smells like a nut and sweet.
Encontramos esta seta parasol (Macrolepiota procera) en Ásotthalom (pueblo húngaro)... Nos salió riquísimo preparado de forma rebozada. Solamente el sombrero es comestible ya que el pie es consistente y fibroso. La carne del parasol tiene olor y sabor suave a nuez, un poco dulce.
Nem nagyon lehet összetéveszteni más gombákkal. Igaz vannak hasonló fajok, a vörhenyes és rozsdás őzlábgomák, amik mérgezőek, de feltűnő a nagyságkülönbség és ez alapján elkülöníthetőek, mert csak a nagy őzlábgomba nő meg ekkorára.
It cannot be mistaken for other mushrooms. There are similar species too, which are poisonous, but the size is different and you can make a difference according to it. Only the parasol mushroom grows so high.
No se puede confundirlo con otras macrolepiotas, aunque existen especies semejantes que son tóxicas. Sin embargo, solamente la seta parasol llega a este tamaño.